”Inmålad i ett åtgärdande hörn”

Detta citat läste jag imorse i en liten artikel där Helena Wallberg blev intervjuad angående förslaget att nationella proven ska påverka betygsättningen i större grad. Just detta citat var hennes farhågor för specialpedagoger och speciallärare kommer att hamna i.

Jag vet inte hur det är för andra speciallärare, men detta är något jag slåss med dagligen. Alla vet att vi ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande och att extra anpassningar kommer först, men på något vis hamnar vi ändå där i det åtgärdande hörnet. Eller som en av mina studentkollegor från speciallärarutbildningen kallade det; när specialläraren blir ”Greta i garderoben”.

Jag menar däremot inte att det åtgärdande hörnet är fel och ska vara oexisterande, men hur stor plats ska det få ta av en speciallärares vardag?
(ja, oexisterande är ett ord. Nu i alla fall).
En annan fråga är; vad ska då ske i detta åtgärdande hörn? Och om åtgärdande hörnet blir större, vad händer då med antalet åtgärdsprogram? Var det inte så att lärares dokumentationsbörda skulle minska? (även när man har special framför). Därtill kommer tanken om hur länge får en elev stanna i det åtgärdande hörnet?

Min tanke är att det hörnet ska vara lika stort i skolvardagen för en speciallärare som det är i examensordningen  (SFS 2011:186).  Ibland undrar jag om det är fel av mig att tänka så. Ibland är jag helt övertygad om att jag har rätt.

Hur mycket arbetar speciallärare därute åtgärdande? Hur gör ni för att måla er ut ur det hörnet om ni hamnar där? Hur lång tid i veckan spenderar ni i det hörnet? Vad för sorts mandat har ni kring att arbeta förebyggande?

Jag tror inte att det finns ett rätt eller fel sätt kring detta. Åtgärder måste få finnas. Däremot tror jag det behövs en diskussion kring vad speciallärare egentligen gör. Vad betyder egentligen det som står i examensordningen rent praktiskt? Kanske att Greta har flyttat ut ur garderoben och vill vara en del av skolgemenskapen och skolutvecklingen. Å inte vill hon tillbaka dit.

(Bilden är från utställningen Magic city, tagen av undertecknad)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s