#tystiklassen

Ursäkta, men jag måste frångå tråden som varit.

Har ni missat hashtagen? Alla rikstidningar skrev en artikel. Sedan såg jag någon artikel om utbildningsministerns reaktion och sedan har det varit tyst igen.

Kan man bli annat än arg och upprörd av det man läser. Det handlar ju inte bara om vuxna som går på elever, utan också elever på elever. Det förstnämnda kan vi fördöma, lyfta bort från verksamheten och låsa in i ett svart hål. Det andra däremot…

Jag måste vara tydlig med att om inte jag varit på föreläsning med Maria Dufva hade jag nog inte vågat diskutera saken, för jag skulle inte ha en aning om hur och jag hade mått dåligt över det. Men nu så vågar jag, även fast jag fortfarande tycker det är jobbigt och läskigt.

Vi måste prata om detta. Om bara i personalrummet, så måste vi. För det skrämmer mig. Å rädsla ska bemötas, annars kommer den alltid att finnas. Däremot måste vi nog också vara medvetna om att det finns ingen quick-fix, men jag tror att om vi startar i medvetenhet och skaffar oss kunskap kan vi starta mot rätt riktning. Hur stor är inte porr-industrin? Och inte blir det bättre av vissa mainstream-filmer som finns ute. Tyvärr ser ju barn sådant med åldersgränser över dem. Internet gör det lätt.

Något jag kan rekommendera som hjälp att arbeta med i detta är ”stopp min kropp”. Den riktar sig mot de yngre och det är nog där vi behöver starta. För vem slutar kittlas med barnet när barnet säger stopp? Det är ju bara en lek. Eller?

#tystiklassen behövs och behöver mer uppmärksamhet. Tyck att det är obehagligt och var rädd, vi är inte mer än människor, men var också modig och stark. För det om något tror jag alla lärare är, oberoende på vilken sort. Att vara en närvarande vuxen är vi bra på och där jag arbetar har lärarna också stöd från kuratorn, men kuratorn är ju inte den som eleverna kanske väljer att prata med först.

(Bilden är från en wallpaper-sida)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s