Funderingar kring arbetsroller

Jag antar att en del följer Helena Wallbergs blogg och där har det på senaste handlat mycket om försteläraren och specialpedagogen. Jag tänkte här skriva ner mina tankar kring förstelärare och speciallärare.

Jag vill börja i skillnader, för likheter finns det många, men när jag läser en arbetsbeskrivning för en förstelärare kan jag utröna att det handlar lite om ett expertskap. De ska vara experter inom sitt område samt verka för skolutveckling. Däremot har jag aldrig hört någon av dem prata om utbildning i handledning av kollegor. Rätta mig gärna om jag har fel där, men det är min upplevelse.

Till likheter. Den allra största är ändå skolutveckling, och det är väl här det blir otydligt om vem som ska göra vad. Vem ska ansvara för vilken slags skolutveckling? Speciellt när det kommer till ämnesdidaktisk rådgivning. Förstelärarens ansvar eller speciallärarens? Min tanke är att det är bådas, men på olika sätt. Om en kollega vill ha råd som är konkreta tips och metoder brukar jag hänvisa till försteläraren, medan jag håller ett lösningsfokuserat samtal där kollegan själv får försöka hitta lösningen. Min uppgift är att ställa frågor och visa på andra perspektiv. Å det händer att jag har rådgivning med förstelärarna.

Sedan har ju jag som speciallärare ett helt annat ansvar när det kommer till anpassningar och åtgärder m.m. Det ska jag återkomma till i ett annat inlägg.

Min slutkläm är att egentligen finns det många skillnader, men att de kanske inte synliggörs och rektorer har förmodligen inte vetskap om vad de olika arbetsrollerna har för styrkor. Bara att veta skillnaden på speciallärare och specialpedagog som inte är stor, men stor ändå när man tittar igenom examensförordningen ordentligt. Vi delar många punkter, men har också egna.

Så, om vi alla verkar för skolutveckling och ser till att vi har en ledning som vet om vilka styrkor vi har och en klar ansvarsfördelning för alla…. ja vad händer då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s