Upprörd..

..och borde väl inte skriva då, men jag känner att jag måste.

Jag antar nu att de flesta vet om att speciallärar- och specialpedagogutbildningen ska utökas med utbildning om NPF. Däremot antar jag också att många inte läst promemorian till detta.

Jag lyckades hitta den ikväll och när jag läste blev jag förskräckt över den syn på elever och på oss som lärare som skrivs fram i denna. Det lät som att specialläraren ska vara den som arbetar med eleven precis som den ” gamla ” utbildningen visade på; Det jag kallar ” Greta i garderoben ”. Det är ett kategoriskt synsätt som jag och jag antar många andra hoppades att vi håller på att arbeta oss ifrån.

Jag ska inte påstå att detta stod i klartext, men den beskrivningen som gavs om vad som skiljer speciallärare och specialpedagoger åt gav den känslan. När jag skummade igenom vidare fanns där ord som fick mig att dra slutsatsen att de ser elever MED svårigheter. När det gäller NPF kan jag tänka mig att det är lätt att tänka så, eftersom de är atypiska, men samtidigt måste vi förstå att det är i mötet, i skolsituationen svårigheterna finns. Det är lite som jag precis läste i en artikel i skolvärlden att på 1100-talet fanns ingen med NPF eller dyslexi eftersom det var ett helt annorlunda samhälle då. Idag är det en helt annorlunda situation och det är det vi måste utgå ifrån när vi möter dessa elever.

Det är skrämmande att de som skrivit denna promemoria skriver fram en syn som utbildningen de vill utveckla diskuterar emot.

Jag är ingen ” Greta i garderoben ” och kommer heller aldrig att bli. Om jag hamnar där får någon gärna dra ut mig därifrån och se till att jag börjar jobba med något annat.

Med vänlig hälsning, upprörd speciallärare.

2 reaktioner till “Upprörd..

  1. Hej, så bra skrivet och tack gör dina reflektioner. Har du länken eller så till premomotian? Vill gärna ta del av den då jag precis examinerades som speciallärare och känner igen mig i dina inlägg och delar dina erfarenheter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s