Vem är speciallärarn egentligen?

Igen har jag funderat kring det här med speciallärarens arbetsroll. Också i samband med ändringen av examensordningen som kommer att ske. Arbetsrollen som speciallärare togs bort i början av 90-talet och då fanns bara specialpedagoger kvar. 2008, om jag minns rätt, infördes rollen igen.

När jag läser dokument från exempelvis regeringen eller nu senast Skolverket så ser jag en arbetsroll som inte stämmer överens med det jag har fått lära mig i min utbildning. Det känns som om det finns en allmän förvirring kring vad skolan ska ha specialläraren till. Vad innebär egentligen att bedriva undervisning av elever i behov av särskilt stöd? Är det endast i specialskola eller särskola som speciallärarna ska finnas? Vad bör specialläraren göra när det handlar om undervisning av elever i behov av särskilt stöd i grundskolan? Detta är frågor som jag gärna skulle vilja ställa till de som har skrivit examensförordningen och alla dessa publikationer på Skolverket.

Och sen har vi frågan om skolutveckling. Är det inte meningen att alla på skolan ska verka för detta?

Jag hoppas att jag får fram min förvirring över hur arbetsrollen beskrivs i olika dokument. När det handlar om själva arbetet har jag en ganska klar syn på vad min arbetsroll på min arbetsplats går ut på. Där har mina chefer visat mig ganska tydligt vad de förväntar sig av mig och jag kan uttrycka mig vad inom detta jag kan bidra med. Därtill har vi en elevhälsoplan som beskriver vad som förväntas av olika arbetsroller i Elevhälsan.

Jag hoppas att den publikation jag har länkat till från Skolverket beskriver en arbetsroll som inte är allmän för alla speciallärare. Jag hoppas också på att någon klok person sätter sig ner och formulerar ett dokument med Klara förväntningar över vad speciallärarens arbetsroll innefattar.

Bilden är tagen i Kamakura, Japan. En lika snårig stig som arbetsrollens beskrivningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s