Snö, snö, snö och skolverkets lyft

Jag har bokat tid hos frisören så var tvungen att ge mig ut i snöblåsten här i Sthlm. Dessutom blir det en tur på långsamma gröna linjen så jag roar mig med att läsa inlägg på Facebook.

Där stöter jag igen på kritik mot lyftet och jag blir lite fundersam när jag läser detta. Jag håller absolut med om att lyfter behöver fler konkreta tips om hur man kan strukturera både den fysiska och den pedagogiska lärmiljön, men jag tyder det som att de missförstått syftet. Jag har tytt syftet till ”Specialpedagogik för lärande” som att ge lärare kunskaper för att bemöta olikheter. I det ingår ganska mycket, och att skolverket har kunnat välja ut vad är lite imponerande. Jag tycker det är ganska fantastiskt att detta lyft äntligen finns. Ett steg i rätt riktning är att utöka kunskaper, men som jag skrivit om tidigare behövs också möjligheter. Om regeringen vill att vi ska arbeta helt inkluderat behöver de ge oss möjligheter till det. Möjligheten att skapa lärmiljöer där alla olikheter får det de behöver.

Ett inlägg på Facebook pratar om inkluderingshets och det känns lite typiskt för våra styrande. De gör förändringar och verka tro att de är implementerade dagen efter, fast möjligheten att förändrats har inte getts. Och då är jag lite tillbaka i boken jag läser. Det finns en genetisk motvilja till förändring hos människor. Lärare är inget undantag. Förhoppningsvis kommer boken svara på hur man kan arbeta med denna motvilja för att skapa förändring.

Å så får vi hoppas att vi om flera år har skolor med fungerande lärmiljöer.

En reaktion till “Snö, snö, snö och skolverkets lyft

 1. Du har så kloka tankar och sätter verkligen ord på det jag funderat över ett tag och ja det här med ovilja till förändring kan jag relatera till både hos mig själv (försöker jobba på det genom att försöka att inte säga nej direkt utan tänka lite på saker och ting först, fungerar ibland men inte alltid) och hos kolleger/klasskamrater/föräldrar.

  Har inte gett mig in i detta lyft ännu utan håller mig kring digitaliseringen just nu men håller med om att det är ett lyft som varit efterlängtat och det behövs verkligen.

  Tack för en bra blogg!!
  Kram
  Sara

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s