There is no Tired like Beginning of the Year Teacher Tired

Startskottet har gått! Hur gick det för alla mina kollegor därute i vårt avlånga land?

Visst är man trött? Vissa har kanske 25-30 nya individer de ska lära känna och förstå så snabbt som möjligt för att staka ut den bästa väg för dem som möjligt. De som arbetar med äldre åldrar kanske tar emot individer som har vad Dweck kallar fixed mindset och behöver lägga om hela vägen för dem. Riva upp den asfalt som en gång lagts och börja om från början. Alla som någon gång lagt asfalt vet vilket tungt jobb det är och jag menar att denna liknelse är god, fast lärarens jobb sker mentalt. Jag har lagt asfalt en gång i mitt liv och det var roligt och utmanande och svettigt, precis som lärarjobbet.

I min speciallärarroll har jag nu börjat min ”lära-känna”-period och har 75 nya individer, förutom de nya ansikten som bytt skola till oss, att ta reda på vilka de är. Samtidigt måste jag gå igenom de åtgärdsprogram vi har var åtgärder ligger kvar från i höstas och implementera/se till att de implementeras igen. Därtill har vi ju också anpassningar som jag försöker påminna lärarna om att ta in redan i planeringen. Planera för vissa individer får inte heller glömmas och planera för kollegornas fortbildning, samt min egna. Kontakt med föräldrar får väl inte heller glömmas, men just nu är det en av de saker som går smidigt.

Härom dagen fick jag frågan; vad gör du dessa uppstarts-dagar? Och svaret är det ovan. Detta fick mig att tänka på förväntningar. Vad har mina kollegor för förväntningar på min roll? Tro inte att jag kan vara tyst om detta, nej, jag har har frågat, kanske inte just rakt ut, men med andra frågor. Svaren har varit allt från motfrågor till Inte vet jag. Förväntningarna från rektor vet jag redan om. Vissa av dem får jag arbeta emot och andra med.

Nästa vecka blir min s.k ”riktiga” vecka. Undrar om jag är ännu tröttare då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s