Vuxna och matematik

Har ni någon i er närhet som säger; matematik var aldrig min grej i skolan och jag undviker det än idag?

Jag känner flera stycken. Många av dem är mina kollegor eller varit kollegor. Vissa av dem undervisar matematik på ”lågstadiet”, för den matematiken känner de att de klarar.

Nyss läste jag i Matematik med dynamiskt mindset av Jo Boaler: Lågpresterande elever får tyvärr ofta stämpeln att de har svårt att lära sig matematik och uppmanas därför att arbeta ännu mer med repetitiva övningar, vilket befäster deras uppfattning att framgång i matematik handlar om att memorera metoder och inte om att förstå och få grepp om olika typer av räknar händelse. Dom ledde in på en destruktiv väg som tvinga dem att hålla fast vid formella metoder, vilket ofta resulterar i att de fortsätter att brottas med matematik livet ut.

Känner ni igen någon i denna beskrivning? Boaler skriver vidare om hur förmågan att kunna laborera med tal och mängder är grundläggande för ett matematiskt mindset. Dvs en god taluppfattning. Att förstå att 21-6 kan räknas som 20-5 och att 99+99=100-2. Helt enkelt leka med talen.

Denna boken får mig att tänka på mitt eget mindset och uppväxt och mina föräldrar har alltid uppmanat till ett dynamiskt mindset. De pratade om hur min hjärna växer med allt jag lär mig och försöka, försöka, försöka. Jag gillade aldrig att ha fel, men jag gav inte upp förrän jag såg att fungerade. Min matematiklärare på gymnasiet kallade mig envisa Lisa, för jag kunde inte släppa ett fel förrän jag fick det rätt. Även om lektionen egentligen var slut.

Hattie har i sin lista metakognitiva strategier ganska högt på sin lista av påverkansfaktorer för studieprestationer och jag gör kopplingar där till mindset. Det finns en del kritik om Hatties metoder och hur väl hans fynd går att använda i Sverige, men på denna punkt tycker jag hans fynd stämmer med verkligheten, enligt mina erfarenheter.

Men nu till andra saker, måste ju läsa Helenas senaste inlägg om extra anpassningar. Det lät mycket intressant när jag skummade igenom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s