Vet inte om jag har så mycket och skriva, men…

Just nu går mina tankar ganska mycket kring Helena Wallberg senaste blogginlägg när hon var och hälsade på lärare i Finland. Där pratar de inte förmågor utan de pratar kompetenser, vilket kanske kan ses som samma sak fast om man lägger värden i ord så känns det inte lika. En kompetens är något man kan förvärva i mina ögon, medan en förmåga enligt mig är något man redan har. Eller ska man säga det som tvärt om? Eller är det samma sak?

Därtill går mina tankar mycket kring handledning just nu. Jag känner mig både oinspirerad och inspirerad och skulle gärna vilja ha den bok jag har recenserat här kring barriärer, men den har jag lånat ut och personen jag har lånat ut den till tycker jag verkligen ska läsa den. Egentligen tycker jag nog att de flesta ska läsa den.

När det gäller handledning går mina tankar kring hur man kan få en metod eller en teori att fastna hos sina kollegor. Där har jag ännu inte hittat något svar. Men jag ska igen börja med loggböcker. För om man inte reflekterar kring det man gör eller knyter an till något man gjort är det svårt att komma ihåg det har jag läst någonstans. Vart minns jag inte i skrivande stund. Så nu blir det till att se över planeringen för nästa tillfälle. Om någon har tips kring handledning i språkutvecklande arbetssätt ett tar jag glatt emot det.

Ovanpå detta försöker jag förstå den diskussionen som går mellan billig och dyr pedagogik. Jag försöker förstå och vad dessa två ord som är kopplade till ekonomi har med undervisning att göra. Det finns en lång debattartikel jag ska ta mig an alldeles snart och då kanske jag förstår mer.

Så det är vad jag funderar över just nu. Plus då alla andra tusen tankar som vanligtvis snurrar en arbetsdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s