Vidare fundering om inkludering

Jag vet inte hur det ser ut för er, men på senaste har mitt facebook-flöde samt andra sociala medier överflödats av negativa saker kring inkludering. I förra inlägget delade jag en artikel kring detta och den med alla dessa inlägg har fått mig att fundera vidare.

Varför är många så missnöjda med inkludering? Vad handlar det hela egentligen om?

För jag känner nog ingen, inte ens i flödet, som är emot att alla ska känna gemenskap och att de hör hemma någonstans. Inte heller känner jag någon som vill att det ska finnas utanförskap.

Vill ni veta vad jag tror? För jag tror det handlar om annat än just inkludering.

Jag tror det handlar om förutsättningar. Dels förutsättningar för lärare att utföra ett gott arbete (fast även de bästa lärare jag vet ifrågasätter sin undervisning i alla fall) och förutsättningar för individuella elever att vara i skolan. Som jag skrivit tidigare tycker jag att särskilda undervisningsgrupper behövs, just för att de kan bemöta ett behov som alla skolor inte har resurser för.

Det handlar för mig också om möjligheter; att få möjligheten att fortbilda sig kring det man är osäker kring och få handledning när man har svåra situationer. Och om att ta den möjligheten.

Och då kommer vi till min förhoppning. Jag hoppas att alla som kan tar tillvara på alla möjligheter att lära sig mer om en individ / ett tankesätt/ en teori m.m. Att använda alla kanaler man kan och ropa högt efter hjälp när något oroar/ inte fungerar. Och att då lyssna. För ingen av oss har en magisk trollstav som gör att eleverna som har svårt plötsligt lyckas. Däremot kan vi kanske hitta möjligheter tillsammans.

Så min slutsats är väl att inkludering är bra när vi alla lärare förbereds för den. Det är lite svårt att såhär i efterhand förbereda. Dåvarande regering hade en god inställning, men glömde implementeringsarbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s