Dokumentationsfunderingar

I helgen svarade jag skriftligt på några intervjufrågor och sista frågan kring konsekvenser av utredningar kring hinder i matematiklärande satte igång min hjärna.

Jag började fundera på själva dokumenten i sig. Alla dokument. För hur skriver vi egentligen våra dokument. Vem är det vi skriver till, för och om. När det gäller om så är det alltid individen. Till kan variera mycket, men självklart påverkas vårt språk med vem vi skriver till. Ska utredningen skickas till logoped? Såklart vi har den i tanken när vi skriver. Vem vi skriver för vet jag inte om jag kan svara på. För oss själva borde vara det ideala svaret, men jag vet inte om så alltid är fallet. Oftast skrivs dokumenten på uppmaning av någon annan och då kan det vara svårt att göra det till något eget.

Det vore spännande om vi gjorde om dokumenten. Bara ändrade något av förutsättningarna. Tänk ifall vi hade en elev som hade svårt med matematik och istället för att fundera kring individen och göra utredning av individen istället göra utredning av undervisningen. Och nu menar jag inte läraren. Jag menar undervisningen. En utredning av undervisning med hjälp av den eleven som har det svårt. Därefter ändra undervisningen. Om enskild undervisning behövs ibland är det självklart en av de saker man kan göra. Det kan vara en förändring av undervisning, däremot vill de flesta av de elever jag har enskild undervisning med helst ha den i klassrummet.

Jag har ingen aning hur dessa dokument skulle formuleras, men jag försöker verkligen få mina kollegor att tänka kring situationer istället för individen som person när de skriver dokument, men när dokumenten är kring en individ, är riktade till en individ eller instans och skrivs för någon annan är det svårt att komma bort från det kategoriska perspektivet som lever så starkt i våra skolväggar.

Kanske började tankarna när jag läste denna, och drog det åt ett annat håll. För mycket är administration. Fortfarande. Och det kategoriska lever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s