Hur väl känner du vår skollag?

Okej, handuppräckning. Hur många av er fick möjlighet att studera/prata om/diskutera vår skollag i er lärarutbildning?

Min hand är då nere. När jag studerade 2005-2009 var det Skollagen från 1985 som gällde, men jag minns inte ens att den nämndes. Läroplanen däremot, den skulle vi behandla som en bibel. Den skulle vara med i alla tentor och uppsatser, samt för att inte tala om den verksamhetsförlagda utbildningen. Och det var ju ingen som sade emot det. Läroplanen är ju vårt styrdokument, men skollagen då?

Jag stötte inte på skollagen förrän vår nuvarande lag kom. Sommaren 2012 tog jag en sommarkurs i Göteborg för att påminna mig själv hur det är att studera innan jag började speciallärarutbildningen till hösten. I denna kurs ingick arbetsrätt (något vi alla borde få en kurs i), företagsekonomi (aldrig mer balansbudget), kommunförfarande (gjorde aldrig klart den uppgiften) och statsförfarande. I den sistnämnda skulle vi jämföra två lagar samt se hur arbetet kring att skapa en lag gick till. Det var mycket roligare än det låter. Speciellt när man dramatiserar den dialog som pågick i riksdagen. Jag valde då skollagen och jag ska ta och leta upp den korta uppsatsen. Det är intressant att veta faktiskt, och intressant att se hur jag tänkte då. Tur att man ändras över åren. Bifogar den här: arbetsuppgift lagstiftningsprocessen

Detta var inte ens en del i lärarutbildningen och även fast vår skollag nämndes oftare i speciallärarutbildningen var den på något sätt inte viktig. Fast det är den ju. Det är ju vad vi måste göra som skola och som lärare. Den går att tolka och på vissa ställen är den oklar eller säger emot sig själv, men vi måste hitta vår väg i den.

Dessutom ändras den nu till sommaren. De byter rubriker och lägger till. Självklart något för rektor att ta tag i, men borde inte även lärare få veta en del? Det är ändå lärarna som tar de teorierna och använder i praktiken.

Men vad vet jag? Jo, att jag är glad att jag tog den där sommarkursen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s