Samarbete

Jag följer många bloggar och nu senaste läste jag Helenas och Majas.

Helenas inlägg Specialpedagogen kidnappad av elevhälsan? Väckte många tankar som idag blev samlade och jag stötte på även i verkligheten. Som speciallärare kanske jag ser det lite annorlunda, men jag stöter definitivt på hur andra jag samarbetar med vill att jag delar deras perspektiv. Samt att ibland kan grodor komma ur munnen på andra professioner som egentligen har med pedagogik att göra.

Jag måste komma ihåg att påminna mig själv om att jag sysslar med pedagogik, och även påminna andra. Ibland undrar jag också kring detta att EHT är ett eget arbetslag bidrar till ett vi-och-dom-tänk. För ibland får jag den känslan. Till exempel när man i ett samtal får mothugg när man föreslår förändringar, som också kan vara efterfrågade. Jag säger inte att det händer ofta, men det händer.

Vi är ju alla där för att bidra till elevers utveckling mot målen. Tillsammans. Mina förslag handlar aldrig om att motarbeta en kollega, eller att göra vardagen svårare för den samme. De handlar om att hjälpa eleven. Allt handlar om att hjälpa eleven.

Eleven får hjälp när vi alla kring eleven har ett gott samarbete och jag är bara en del av detta. Ibland följer jag en plan någon annan lagt och bidrar med ett extra perspektiv på det. Ibland lägger jag en egen plan, men då ofta efter ett gemensamt bestämt fokus. Men utan kommunikation och samarbete fungerar inte det.

Maja skriver i sitt inlägg Elevhälsans arbetssätt om hur vi samtalar i elevhälsan och ovanpå det har vi använt oss av SPSMs ”Det lilla ordet främst” och ”Spelet” som också handlar om samtal. Samtal är viktiga för samarbete och hur vi samtalar kan vara viktigt, speciellt när vi pratar om perspektiv. Ska vi fokusera på problemen? Eller ska vi diskutera lösningar?

Jag tycker att Spelet gav några nya vinklar på aspekter och vi kunde diskutera fram olika perspektiv samt hitta tillvägagångssätt att nå framåt. Jag hoppas att det vi hittade ska leda till ett bättre samarbete, även fast EHT är ett eget arbetslag, och jag hoppas att aspekten att jag faktisk är lärare, om än kanske med ett annat perspektiv, men lärare.

Läs gärna dessa fantastiska kvinnors bloggar. De är än bättre än jag på att koppla till skollag, läroplan och annan vetenskapliga teorier, böcker, artiklar m.m. Jag har dem i bakhuvudet, men orkar inte alltid koppla 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s