Sammanfatta nästan ett helt år är svårt

Jag vet att detta har fallit bort på senaste.. att skriva blogg alltså. Och det är väl kanske inte så konstigt när jag berättar vad som hänt under det senaste året.

För det första började jag efter sommaren med lite forskning igen. Jag skriver en masteruppsats om hur lärare upplever undervisning av matematiska begrepp i en bilingual skola. Det gick långsamt men säkert framåt tills dess att Covid-19 dök upp.. Jag har ett helt hav fullt med böcker och fem intervjuer gjorda som har varit väldigt intressanta. Jag är mitt uppe i transkribering just nu. Däremot hade jag önskat att jag hade kommit längre i förfarandet än vad jag är, men så är inte fallet uti detta nu (gnolar vidare på Emil-visan).

Så mycket av hösten gick åt till att läsa in mig på området igen, vilket har varit lärorikt och mycket som fallit i glömska från speciallärarutbildningen har fått komma fram igen. Till i höst hoppas jag att jag är klar och kan publicera uppsatsen, för att sedan fortsätta med lite artiklar i ämnet.

Därtill har jag fortsatt att hålla i den kollegiala fortbildningen på arbetsplatsen, och nu när jag bara har en skola att förhålla mig till har jag märkt att min mentala närvaro har ökat samt mitt fokus. Det är svårt att beskriva, men med två skolor på schemat var det som om jag aldrig fick tid att riktigt investera i de skolorna och eleverna. Inte för att tiden räcker till nu heller men det är i alla fall inte lika mycket som kräver min uppmärksamhet.

Sedan i december åkte jag på långsemester i Mexiko, Playa del Carmen. Vi åkte till ett resort hotell med all inclusive och levde lite lyxliv ett tag. Det var helt fantastiskt. Jag blev fantastiskt lat efter den resan, vilket inte riktigt hjälpte till med studierna, men det var så skönt. Sol, bad och en hel del kultur också, för jag kan aldrig åka till ett land och bara stanna vid hotellet. Jag tycker om att uppleva hur det är i omgivningen. Ibland kan det vara svårt, men servicen på hotellet för olika rundturer var riktigt bra. Däremot vet jag inte om jag skulle ta mig runt själv, som vi gjorde när vi var i Japan. I japan var det riktigt lätt att hitta rätt även fast vi inte kunde språket. I Japan kan de det där med bildstöd.

Sedan kom 2020. Det startade helt okej för mig. Jag kom ifrån latheten så småningom, men samtidigt började jag igen känna att min tid inte räcker till. Jag har så mycket jag skulle vilja göra för elever och lärare, men det är hela tiden något som sätter käppar i hjulen. Därtill är jag inte den som tvingar på människor saker, utan jag vill ha deras perspektiv och input också, men ibland önskar jag att jag var lite mer gåpåig. Däremot tror jag inte det skulle uppskattas av andra.

Och så Covid-19. Snacka om käppar i hjulen. Verkligen. Allt det där jag skulle vilja göra blev helt plötsligt ännu svårare och oron för de elever som har det svårt blev ännu större. Elever som jag verkligen vill skulle komma till skolan hölls hemma av vårdnadshavare av olika skäl och att ge särskilt stöd på distans är nog bland det svåraste jag gjort i mitt yrkesliv, men spela spel via google meet kan jag nu.

Det som jag tycker är den allra största utmaningen med tja, livet har verkligen varit centrum nu på senaste tiden dvs kommunikation. Att komma i kontakt med vårdnadshavare och hålla den kontakten vidare har inte alltid varit det lättaste, men samtidigt är jag glad och tacksam över de vårdnadshavare vi har. Alla har verkligen gjort sitt bästa, men det har varit svårt.

Å imorgon börjar skolan igen efter lovet. Vår rektor har kommit med lite nya riktlinjer så jag hoppas på en positiv förändring. Samtidigt skänker jag många tankar till alla skolor därute som kämpar just nu. Jag skänker liknande tankar till vården, men eftersom jag inte är väldigt insatt i ert förfarande kan jag nog inte riktigt förstå hur ni har det.

Min nya förhoppning med denna blogg fr.o.m nu är att jag kan skriva lite varje måndag. Kanske inte alltid med fokus på pedagogik, men det är tanken i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s